0
"Most Suade Dilberović" dobio novo ime

"Most Suade Dilberović" dobio novo ime

03. decembra 1999. godine, Most "Suada Dilberović" je preimenovan u "Most Suade i Olge".
Kategorija: Zanimljivosti
Datum: 03.12.1999.
03. decembra 1999. godine, Most "Suada Dilberović" je preimenovan u "Most Suade i Olge". Podsjećanja radi, most se prvobitno zvao "Most Vrbanja", pa je preimenovan u "Most Suade Dilberović" (6. april 1996. godine), a 03. decembra 1999. godine je dakle ponovo preimenovan u "Most Suade i Olge". Danas se na mostu nalazi spomen ploča u sjećanje na ove dvije nevine žrtve na kojoj piše: "Kap moje krvi poteče i Bosna ne presuši."

Suada Dilberović i Olga Sučić su prve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu. Suada Dilberović je bila studentica medicine Sarajevskog Univerziteta porijeklom iz Dubrovnika.
Suada je prva žrtva opsade Sarajeva i smatra se prvom žrtvom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992 - 1995. godine. U martu 1992. godine u Sarajevu je došlo do sukoba između pripadnika Srpske Demokratske Stranke (SDS) i policajaca pod kontrolom vlade Bosne i Hercegovine kad su Srbi na Grbavici i Vracama postavili barikade.

5. aprila 1992. godine održale su se demonstracije za mir, na kojima su građani Sarajeva tražili od agresorskih snaga da uklone barikade i da se povuku. Pripadnici SDS-a (četničke snage) su pucali sa krova hotela Holliday Inn na demonstrante i ubili Suadu Dilberović.

Na istom mjestu kao i Suada, ubijena je i Olga Sučić, pa se zbog toga na mostu, na kojem su ubijene ove dvije mlade djevojke, nalazi spomenik njima dvjema kao prvim žrtvama agresije u Sarajevu.


Događaji na dan: 03 - Decembar

Foto galerija:
/

Video galerija:
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba