0
Godišnjica pogibije Safeta Hadžića i saboraca

Godišnjica pogibije Safeta Hadžića i saboraca

Godišnjica pogibije Safeta Hadžića i saboraca
Kategorija: Ličnosti
Datum: 18.04.1992.
18.04.1992. godine poginuli su narodni heroj Safet Hadžić, dobitnik "Zlatnog ljiljana", i njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić. Godišnjica njihove pogibije se obilježava svake godine na pomenuti datum ispred spomen-obilježja kod zgrade Općine Novi Grad te na mjestu pogibije, ispred glavne kapije tvornice "Pretis" u Vogošći.

-Kiša i snijeg padali su tog jutra kada smo krenuli na "Pretis" da uzmemo neophodno naoružanje za odbranu grada. Znali smo da nas čeka težak zadatak. Kad su nas vidjeli, počeli su rafali. Stajao sam uz Safeta kada je pogođen i posljednje riječi su mu bile "gotovi smo". I ja sam zatim ranjen... Tog dana na desetine litara krvi su prolivene, bilo je zarobljenih, ranjenih... Safet je bio veoma hrabar borac - prisjeća se Nusret Prljača, predsjednik Patriotske lige Novi Grad.

Nezir Hadžić imao je 12 i po godina kada je poginuo njegov otac Safet i kaže da mu je i danas praznina u duši te da se doprinos njegovog oca u borbama ne smije zaboraviti. Iza Safeta ostali su još i kćerke Almira i Amila te supruga Džemila, koja nam je rekla da je tužna, ali da je lijepo da njen suprug nije zaboravljen.

- Svakim danom sve je teže i sve više nam nedostaje. Naša majka toga dana bila je vrlo nervozna kao da je predosjećala da će Safet poginuti - rekla nam je Vahdeta Hadžifejzović, sestra rahmetli Safeta Hadžića.
Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba