0
Rođen Petar Kočić

Rođen Petar Kočić

Petar Kočić rođen je 29. juna 1877. u selu Strinčići (Banja Luka)
Kategorija: Ličnosti
Datum: 29.06.1877.
Petar Kočić rođen je 29. juna 1877. u selu Strinčići (Banja Luka). Osnovno školu je završio u manastiru Gomionica, srednju je počeo u Sarajevu a završio u Beogradu. Studije je završio u Beču.

Prije Austrougarske aneksije Bosne organizovao je magazin "Otadžbina" u Banjoj Luci a nakon toga i politički pokret koji je podržavao borbu protiv Austrougarske i naročito protiv ostataka feudalnog sistema. Kočić je najveću podršku dobivao od seljaka i nižeg sloja društva.

Kočić je bio pjesnik bosanskih planina i krepkog života svoga kraja a bio je oduševljen jednostavnošću narodnog jezika i narodnim životom te postaje pjesnik krajiških pejsaža i krajiškog života. Njegova je velika popularnost vezana za njegov borbeni nacionalizam i veliku ljubav prema krajiškom kmetu. Kočić je napisao tri zbirke pripovjedaka pod naslovom "S planine i ispod planine", jednu pod naslovom "Jauci sa Zmijanja" i dvije političko-socijalne satire: "Jazavac pred sudom" i "Sudanija" (prva u obliku pozorišnog komada, a druga u obliku dijaloga).

Prije početka Prvog svjetskog rata imao je nervni slom te je otišao u Beograd na liječenje gdje je umro za vrijeme Austrougarske okupacije, 27. augusta 1916. godine.


Događaji na dan: 29 - Juni

Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba