0
Zgrada "Oslobođenja" ponovo zapaljena

Zgrada "Oslobođenja" ponovo zapaljena

21. augusta 1992. godine, po drugi put je, sa srpskih položaja u Neđarićima, zapaljena zgrada "Oslobođenja", u Sarajevu.
Kategorija: Rat
Datum: 21.08.1992.
21. augusta 1992. godine, po drugi put je, sa srpskih položaja u Nedžarićima, zapaljena zgrada "Oslobođenja", u Sarajevu. Podsjećanja radi, ova zgrada je prvenstveno granatirana, a zatim i zapaljena prvi put  29. maja 1992. godine. Istog dana, kada je prvi put zapaljena ova zgrada, 29. maja 1992. godine, nakon granatiranja sa srpskih položaja, srušena je i zapaljena džamija Magribija na Marijin dvoru u Sarajevu. Granatiranjem  zgrade "Oslobođenja", dokazuje se da su snage srpskog agresora za cilj imale da onemoguće i opstruiraju rad svih medija u Bosni i Hercegovini, te na taj način onemoguće svjetsku javnost da zna šta se tačno dešava u Bosni i Hercegovini. Osim granatiranja zgrade "Oslobođenja", granatiran je glavni relej u Sarajevu, s ciljem onemogućavanja rada audio i video medijima.  

Dva mjeseca prije granatiranja zgrade "Oslobođenja" od strane Karadžićeve vojske, nekolicina dotadašnjih radnika "Oslobođenja" iskrali su se iz Sarajeva zajedno sa svojom mržnjom i "stali uz svoj narod", okrenuli su se dakle, protiv države u kojoj su živjeli i radili, te su vjerovatno neki od njih i granatirali zgradu svoje bivše firme. "Oslobođenje" je jedan od najpopularnijih i najčitanijih dnevnih listova u Bosni i Hercegovini. Bitno je napomenuti da je dnevna novina "Oslobođenje" dobila nagrada "List godine u svijetu" 1992. godine.


Događaji na dan: 21 - August

Upozorenje! Ova galerija može sadržavati potresan foto i video materijal!
Foto galerija:
/

Video galerija:

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba