0
Rođen Boro Primorac - Manda

Rođen Boro Primorac - Manda

Boro Primorac je bosanskohercegovački nogometni trener i bivši nogometaš.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 05.12.1954.
Boro Primorac je bosanskohercegovački nogometni trener i bivši nogometaš. Trenutačno je pomoćni trener u londonskom Arsenalu te zamjenik glavnog trenera - Arsène Wengera.
Kao igrač, Primorac je karijeru započeo u mostarskom Veležu a nastavio je u Hajduku. U tim klubovima Boro Primorac nosio je dres sa brojem 5.  Nakon toga Primorac odlazi u Francusku, gdje je nastupao za Lille i Cannes, te u svakom klubu skupio impresivnih više od stotinu nastupa.
Za reprezentaciju Jugoslavije, Boro Primorac nastupao je u razdoblju od 1976. do 1982. te skupio 14 nastupa za nju. Od većih reprezentativnih uspjeha, Primorac je na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. s Jugoslavijom osvojio četvrto mjesto u utakmici protiv domaćina, Sovjetskog Saveza.
Individualno, Primorac je vodio francuske momčadi - Cannes i Valenciennes te reprezentaciju Gvineje. Danas je Boro Primorac pomoćni trener Arsenala te desna ruka glavnog trenera momčadi - Arsène Wengera sa kojim "njeguje" prijateljstvo već 20 godina. Sa Wengerom je počeo raditi u japanskoj Nagoyi Grampus, prije nego što su oboje otišli u londonski Arsenal.
Primorac govori sedam stranih jezika - engleski, francuski, talijanski, španjolski, portugalski i japanski jezik. Oni koji su radili sa njime u Arsenalu, opisuju ga kao šarmantnu, visoko inteligentnu osobu, osobu čije je znanje stranih jezika veće i od samog trenera Wengera i Phillipe Senderosa koji također slove za poznavatelje više stranih jezika.


Događaji na dan: 05 - Decembar

Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba