0
Reintegrisana opština Vogošća

Reintegrisana opština Vogošća

23. februara 1996. godine reintegrisana je sarajevska opština Vogošća. Poslije skoro 4 godine okupacije od strane srpskog agresora, Vogošća je ponovo pripala gradu Sarajevu.
Kategorija: Rat
Datum: 23.02.1996.
23. februara 1996. godine reintegrisana je sarajevska opština Vogošća. Poslije skoro 4 godine okupacije od strane srpskog agresora, Vogošća je ponovo pripala gradu Sarajevu. Općina Vogošća je jedna od devet općina Kantona Sarajevo. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vogošća je pripadala gradu Sarajevu. Vogošća se nalazi u slivu rijeke Bosne, na prostoru između Sarajevskog i Visočkog polja. Ona zahvata slivove rječica Vogošće i Ljubine, desnih pritoka Bosne. Teritorija obuhvata dvije stare seoske općine - Gornju i Donju Vogošću i proteže se od samog ruba Sarajevskog polja do ušća Misoče u rijeku Bosnu u Ilijašu.

Današnje naselje Vogošća naglo se razvilo nakon završetka Drugog svjetskog rata, zahvaljujući prije svega izgradnji vojno-industrijskog kompleksa preduzeća "Pretis". Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Vogošća (u to vrijeme jedna od 5 prigradskih općina Grada Sarajeva) imala je 24.647 stanovnika, raspoređenih u 21 naselju. Poslije potpisivanja Daytonskog saporazuma, općina Vogošća u cjelini ušla je u sastav Federacije Bosne i Hercegovine.
Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba