0
FK "Željezničar" odigrao utakmicu sa brazilskim Santosom

FK "Željezničar" odigrao utakmicu sa brazilskim Santosom

19. septembra 1969. godine jedan od najboljih bh. klubova, fudbalski klub "Željezničar" odigrao je prijateljsku utakmicu protiv brazilskog Santosa
Kategorija: Sport
Datum: 19.09.1969.
19. septembra 1969. godine najtrofejniji bh. klub - FK "Željezničar" odigrao je prijateljsku utakmicu protiv brazilskog Santosa, kojeg je predvodio jedan od najboljih nogometaša na svijetu svih vremena – Pele. Ekipa Santosa bila je tada trostruki svjetski prvak. Utakmica protiv Santosa odigrana je na dan obilježavanja 47. godišnjice sarajevskih "Plavih". U svojoj bogatoj historiji Željezničar je igrao protiv mnogih poznatih klubova. Treba naglasiti da je 50. rođendan fudbalskog kluba "Željezničar" uveličao milanski Inter koji je, također, gostovao na Koševu, u sklopu obilježavanja rođendana kluba. Utakmica je odigrana 16. juna 1971. godine, a završena je rezultatom 3-3. I londonski Arsenal odigrao je prijateljski meč sa timom sa Grbavice, i to 15. augusta 1976. godine u Dolini ćupova (današnja "Grbavica"). Rezultat je glasio 1-1.

Željezničar je zvanično osnovan 19. septembra 1921. godine od strane radnika "Željezničke radionice" na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića, iako se u današnjem vremenu kao rođendan Željezničara uzima datum odigravanja prve zvanične utakmice - 17. septembra 1921. godine Željezničar je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada dobro dobro poznate ekipe "Sašk Napretka".

Ideju o osnivanju novog fudbalskog kluba, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića formirali su inicijativni odbor, iz čijeg jezgra je nastala i prva Uprava kluba. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba. Tako je počela "plava priča", koja traje i danas.
Foto galerija:

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba