0
Rođena Hasija Borić

Rođena Hasija Borić

Bosanskohercegovačka glumica i režiserka rođena je u Jajcu
Kategorija: Ličnosti
Datum: 07.02.1953.
7. februara 1953. godine u Jajcu rođena je Hasija Borić, bosanskohercegovačka glumica i režiserka. Gimnaziju i srednju muzičku školu završava u Sarajevu. Poslije gimnazije, upisuje se u prvu generaciju studija glume, režije i teatrologije na Filozofskom fakutetu u Sarajevu.

Po završetku studija odlazi u Split i zapošljava se u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, gdje je radila dvije sezone, zatim odlazi u Zagreb i ponovo se vraća u Sarajevo.

1992. godine odlazi u Beč gdje ubrzo dobija angažman u bečkom Volkstheater-u. 2002. godine osniva "Putujući teatar" u okviru kojeg je napisala, režirala i interpretirala monodramu "Majka Nuru počesto izruži" u kojoj Hasija igra čak 22 lika različitih akcenata i dijalekata iz BiH i bivše Jugoslavije.

Hasija Borić dobitnica je mnogobrojnih nagrada, kao što je nagrada za najbolju glumicu Radija Sarajevo 1989. godine, austrijska nagrada "Karl Skraup" za ukupan opus u sezoni 1997/1998 i nagradu "Mostarska liska" za najbolju glumicu za prestavu "Feral Tribune Cabaret" u režiji Tanje Miletić Oručević.

Glumila je i u filmovima Grbavica, Tunel, Laf u srcu, Stanica običnih vozova, Povratak.

Hasija Borić trenutno je zaposlena u Narodnom pozorištu u Sarajevu.
Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba