0
Rođen Miralem Pjanić

Rođen Miralem Pjanić

Miralem Pjanić je rođen 2. aprila 1990. godine u Zvorniku. Fudbalsku karijeru počeo je u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga. 2004. godine prelazi u omladinski pogon francuskog FC Metza, za koje je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 02.04.1990.
Miralem Pjanić je rođen 2. aprila 1990. godine u Zvorniku. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu s porodicom je izbjegao u Luksemburg. Fudbalsku karijeru počeo je u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga. 2004. godine prelazi u omladinski pogon francuskog FC Metza, za koje je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

U Francuskoj prvoj ligi debitovao je 17. augusta 2007. godine na utakmici između FC Metza i PSG-a. Već poslije treće odigrane utakmice u koju je ušao s klupe, ukazuje mu se puno povjerenje i tako postaje standardan igrač. Svojim sjajnim nastupima počeo je privlačiti pažnju velikih evropskih klubova, te ubrzo prelazi u Olympique Lyon.

Transfer u Lyon bio je 'težak' 8 miliona eura. Svoj prvi gol za Lyon postigao je u utakmici doigravanja za Ligu prvaka protiv Anderlechta u visokoj pobjedi od 5-1. Samo nekoliko dana kasnije postiže svoj prvi gol za Lyon u prvoj ligi Francuske na utakmici protiv Auxerrea. Međutim, sigurno jedan od najvažnijih golova u njegovoj karijeri je onaj na Santiago Bernabeu protiv Real Madrida, kada je postigao izjednačujući gol za 1-1, što je njegovom timu bilo dovoljno za prolaz u četvrtfinale Lige prvaka.

2011. godine za 11 miliona eura prelati u A.S. Romu. Do danas je za Romu odigrao 48 utakmica i postigao šest golova.

Reprezentacija
Miralem Pjanić je 2006. i 2007. godine igrao za U-17 i U-21 selekcije Luksemburga. Iako je igrao za mlađe selekcije reprezentacije Luksemburga, istakao je da ubuduće želi igrati isključivo za fudbalsku reprezentaciju svoje domovine, Bosne i Hercegovine. Ta odluka je naišla na veliko negodovanje i nerazumijevanje u Luksemburgu. Neko vrijeme je bio izložen velikim pritiscima medija i Fudbalskog saveza Luksemburga pa čak i nekim ucjenama, ali je ipak čvrsto ostao pri svojoj odluci. U toj odluci podržao ga je i njegov otac Fahrudin.

Početkom 2008. godine, nakon administrativnih problema, dobio je pasoš i ispunjavao je sve uslove da obuče dres fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Debitovao je 20. oktobra 2008. godine u Zenici na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacija Bugarske. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je 3. marta 2010. godine na Koševu na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Gane, kada je u 65. minutu pogodio za pobjedu od 2-1. Trenutno ima 39 nastupa i sedam golova.


Događaji na dan: 02 - April

Foto galerija:

Video galerija:
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba