0
Godišnjica smrti policajca Hajrage Kulo

Godišnjica smrti policajca Hajrage Kulo

Hajraga Kulo je prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva. Mučki je ubijen iz zasjede, prilikom nailaska na punkt koji su postavili srpski dobrovoljci.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 04.04.1992.
Hajraga Kulo rođen je 1. maja 1965. godine u mjestu Petrovići, Općina Olovo. Aktivni policajac postao je 1986. godine. Kolege i prijatelji ga pamete kao poštenog, čestitog i hrabrog policajca koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Umjesto slavlja i radosti, Dan oslobođenja Sarajeva 6. aprila 1992. godine pretvorio se u dan masovnog zločina nad gradom, ali i dan narodnog bunta i otpora. 6. april 1992. je međutim bio nastavak drame, koja je počela 4. aprila podjelom MUP-ovih specijalaca. U noći sa 4. na 5. april 1992. godine u Krteljima kod Ilidže, gdje je bila smještena baza specijalne jedinice tadašnjeg Republičkog MUP-a BiH, prilikom nailaska na punkt koji su postavili srpski dobrovoljci mučki i iz zasjede je ubijen Hajraga Kulo, aktivni policajac tadašnje Stanice javne bezbjednosti Novi Grad Sarajevo. Hajraga Kulo je tako postao prvi policajac koji je dao svoj život za odbranu Sarajeva.

Izvor: ePravo.ba


Događaji na dan: 04 - April

Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba