0
Otvoren Ajas-pašin dvor

Otvoren Ajas-pašin dvor

1889. godine sagrađen je "Ajas-pašin dvor" - kasnije hotel "Central", drugi moderni hotel u Sarajevu (prvi je bio hotel "Evropa"), koji je u početku izdan u zakup gostioničaru Kunertu.
Kategorija: Historijske znamenitosti
Datum: 06.05.1897.
Ajas-pašina džamija koja je izgorjela kada je Eugen Savojski spalio Sarajevo 1697. godine. Ubrzo je obnovljena, međutim ponovno je stradala u požaru koji je izbio u Latinluku 1879. godine. Nakon toga nije obnavljana već je vakuf odlučio da o svom trošku na tom mjestu sagradi hotel, 1889. godine sagrađen je "Ajas-pašin dvor" - kasnije hotel "Central", drugi moderni hotel u Sarajevu (prvi je bio hotel "Evropa"), koji je u početku izdan u zakup gostioničaru Kunertu.

Građenje je izvedeno po projektu arhitekte Josipa Vancaša, a o trošku gradskog vakufa. Kako je ova zgrada bila na jednoj od najljepših lokacija u centru grada, vakufska komisija je zaključila da cijelu zgradu da u najam pod uslovom da u prizemlju bude kafana i proglašen je objektom od kulturno-historijskog značaja. Kafana je otvorena 22. novembra 1889. godine.

Hotel Central je uništen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), obnovljen je zahvaljujući ulaganjima irske firme "Templeville Developments Ltd.". Spomenuta firma je u suglasnosti s bivšim vlasnikom, Vakufskom direkcijom, imala zgradu hotela u zakup 30 godina.


Događaji na dan: 06 - Maj

06.05.1941. Rođen Ivica Osim

Rođen Ivica Osim

Foto galerija:

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba