0
Godišnjica smrti Šukrije Pandže

Godišnjica smrti Šukrije Pandže

Šukrija Pandžo je bio poznati bosanskohercegovački književnik. Pisao je poeziju, prozu i dramske tekstove za djecu i odrasle.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 30.05.1984.
Šukrija Pandžo rođen je 27. aprila 1910. godine u Ulogu kod Kalinovika. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, učiteljsku školu u Mostaru, a studirao književnost i francuski jezik na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu.

Radio je kao učitelj, potom kao nastavnik, u raznim seoskim školama. Po dolasku u Sarajevo najprije radi kao nastavnik, da bi 1948. godine postao urednik u Kulturnoj redakciji Radio Sarajeva. Jedan je od osnivača popularne humorističke emisije "Veselo veče" i "Udruženja književnika BiH".

Pandžo je pisao poeziju, prozu i dramske tekstove za djecu i odrasle. Dvostruki je dobitnik nagrade Udruženja književnika BiH; za zbirku pjesama "Razgovori" (1954) i za zbirku priča "Samo još kosovi zvižduću" (1961). Odlukom Savjeta RTV Sarajevo, 10. aprila 1970. godine, dobija spomen-plaketu kao priznanje za dugogodišnji uspješni rad, a 1. juna iste godine Josip Broz Tito mu dodjeljuje Orden zasluga za narod sa srebrenim zracima.

Šukrija Pandžo je umro u 74. godini života, 30. maja 1984. godine, u Sarajevu.


Događaji na dan: 30 - Maj

Foto galerija:
/

Video galerija:
/

PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba