0
Osnovan Olimpijski komitet BiH

Osnovan Olimpijski komitet BiH

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine osnovan je 4. juna 1992. godine. Prvi predsjednik komiteta bio je Stjepan Kljujić, a njegov zamjenik Uglješa Uzelac.
Kategorija: Sport
Datum: 04.06.1992.
Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine osnovan je 4. juna 1992. godine. Stjepan Kljuić izabran je za prvog predsjenika komiteta, a njegov zamjenik bio je Uglješa Uzelac. Nakon osnivanja i prvog nastupa sportista naše države na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, usljedilo je i zvanično priznanje od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a), koji je svoju Odluku donio na zasjedanju svog Izvršnog komiteta u Monaku 24. septembra 1993. godine.

Nakon osnivanja i  međunarodnog priznanja, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je 08. decembra 2002. godine upisan u registar Ministarstva pravde kao prva sportska organizacija u koju se udružuju nacionalni sportski savezi. Upisom u ovaj registar, kao i potpisom Lozanske deklaracije od 28. Jula 1999. godine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je konstituisan u krovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet BiH kao član MOK-a je obavezan u svom radu  poštovati pravila Olimpijske povelje, Statuta MOK-a, Etičkog kodeksa MOK-a, Svijetskog anti-doping kodeksa, zajedničke Izjave iz Lozane, Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, te Zakona o sportu Bosne i Hercegovine.
Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2020 © historija.ba