0
Godišnjica pogibije Vlajka Šparavale

Godišnjica pogibije Vlajka Šparavale

Vlajko Šparavalo bio je istaknuti sarajevski dramski umjetnik. Tokom opsade Sarajeva, Vlajko Šparavalo je sa porodicom i sugrađanima trpio pljuskove granata, svakodnevno odlazeći na probe, izvođenjem pozorišnih predstava prkoseći ludilu.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 30.07.1993.
Vlajko Šparavalo bio je istaknuti sarajevski dramski umjetnik. Tokom opsade Sarajeva, ovaj istinski umjetnik, glumac Narodnog pozorišta, u kojem je ostvarivao sjajne role, Vlajko Šparavalo je sa porodicom i sugrađanima trpio pljuskove granata, svakodnevno odlazeći na probe, izvođenjem pozorišnih predstava prkoseći ludilu. Glumio je u predstavama "Karantin", "Ženidba i udadba", "Bremenska sloboda", "Kako Musa dere jarca" i mnogim drugim, koje su prema mišljenima kritičara bile među najboljim ikad viđenim u pozorištu.

Posljednju značajnu ulogu ostvario je u drami Ante Šoljana "Galilejevo uzašašće", koja je prvi i posljedni put izvedena 8. juna 1993. godine na sceni Kamernog teatra 55. Glumac Šparavalo svoje famozne uloge nije ostvario samo na daskama pozorišta, nego i u filmovima i televizijskim serijama, kao što su: "Sarajevski atentat", "Sjeverno od sunca", "Azra", "Praški student", "Sarajevske priče", "Šarm birokratije", "Daleko nebo", kao i "Priče iz fabrike".

Ubijen je granatom, 30. jula 1993. godine u opsjednutom Sarajevu.Događaji na dan: 30 - Juli

Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba