0
Rođen Esad Arnautalić

Rođen Esad Arnautalić

U muzičkom svijetu u Bosni i Hercegovini značajan je kao jedan oda utemeljitelja Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, pokretač festivala Vaš šlager sezone i Prvi aplauz. Bio je muzički autor i aranžer zapaženih šlagera tokom 1970-ih, te autor koji je veliki dio svog stvaralaštva posvetio muzici za djecu.
Kategorija: Ličnosti
Datum: 28.02.1939.

Esad Arnautalić, rođen je 28.02.1939. godine u Sarajevu.

U muzičkom svijetu u Bosni i Hercegovini značajan je kao jedan oda utemeljitelja Orkestra Radio-televizije Sarajevo i Muzičke produkcije Radio Sarajeva, pokretač festivala Vaš šlager sezone i Prvi aplauz. Bio je muzički autor i aranžer zapaženih šlagera tokom 1970-ih, te autor koji je veliki dio svog stvaralaštva posvetio muzici za djecu. Zbog svega ovoga, nazvan je "ocem BiH zabavne muzike."

1962. godine, zajedno sa njegovim bratom Ismetom Nunom Arnautalićem, pokrenuo je Indexe. Do 1965. iz lokalnih sarajevskih pop grupa "Lutalice" dolazi Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić, a iz "Pauka" priključio se novi pjevač Davorin Popović. Nešto kasnije, grupa Indexi ċe postati najpopularnija sarajevska i jedna od najpopularnijih jugoslavenskih pop-rock grupa.

 

Neke od najpoznatijih pjesama na kojima je radio kao autor muzike ili aranžer su: "Kud plovi ovaj brod" (Radojka Šverko), "U dugim noćima" (Kićo Slabinac), "Bila je tako lijepa" (Dragan Stojnić), "Život piše romane" (Jadranka Stojaković) i "Sviraj mi o njoj" (Kemal Monteno).

Veliki dio stvaralaštva, u isto vrijeme, posvećivao je muzici za djecu, pa je za njih organizovao festivalsku smotru nazvanu Mali šlager. Iz njegovog autorskog opusa za djecu, najpoznatija pjesama je "Djeca su vojska najjača", na stihove sarajevskog pjesnika Velimira Miloševića, koja je prvi puta izvedena 1973. godine.

Autor je i značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije, među kojima su najpoznatije teme za igrane filmove Miris dunja, Ovo malo duše, Azra i Savršeni krug.

 

Preminuo je 04.12.2016. u 77 godini života. 
Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba