0
Sklapanje braka između Tvrtka I i Doroteje Bugarske

Sklapanje braka između Tvrtka I i Doroteje Bugarske

Prvi pouzdani podatak direktne veze između dvije vladajuće dinastije – bosanske Kotromanića i bugarske Šišmana
Kategorija: Od antike do '92
Datum: 08.12.1374.

8. decembra 1374. godine sklopljen je brak između, tadašnjeg bosanskong bana Tvrtka I Kotromanića i Doroteje Vidinska Šišman, poznatije kao Doroteje Bugarske, kćerke bugarskog cara Ivana Aleksandra Sracimira Šišmana i njegove supruge Ane Slave od Vlaške.

Danas je teško reći koji je motiv zapravo bila ova ženidba, međutim postoje određeni nagovještaji koji sugerišu da su njegovu odluku uvjetovale ili barem pomogle utjecajne ličnost izvan bosanskog dvora. 

Prema dubrovačkim zapisima, vjenčanje je bilo veliko i svečano, u prisustvu majke Jelene, brata Vuka, bosanskih velikaša i poslanika susjednih zemalja i gradova. Na žalost ne posjeduju se izvor koji sugerišu da je na vjenčanju prisustvovalo i poslanstvo sa bugarskog dvora.

1377. godine, kada je Tvrtko I Kotromanić krunisan za kralja Bosne, Doroteja je postala i prva kraljica kraljevine Bosne te majka Tvrtka II, drugog kralja kraljevine Bosne.

Brak je trajao do 1390. godine, kada se pretpostavlja da je Doroteja preminula jer je Tvrtko I pregovarao sa austrijskim vojvodom Albertom III o mogućem braku s nekom Habsburgovkom.Događaji na dan: 08 - Decembar

Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba