0
Premijerno emitiranje FM JAM-a

Premijerno emitiranje FM JAM-a

Prva hip-hop radijska emisija u Bosni i Hercegovini.
Kategorija: Umjetnost i kultura
Datum: 13.12.1999.

FM JAM nastao je 13. decembra 1999. kao radijska emisija, čiji su voditelji bili Emir Alagić (DJ Soul) i Erol Tahirović. Kroz emisiju je predstavljena hip-hop kultura i muzika i ostvareni su prvi kontakti sa lokalnim umjetnicima.

Već u 2000. godini, povećanjem slušanosti radio emisije, desetine izvođača dobijaju priliku da svoj rad predstave širokom spektru publike putem radiostanica i web-portala. Ovo dovodi do prvih međusobnih saradnji brojnih izvođača te nastanku po prvi put organizovane i ujedinjene hip-hop scene Bosne i Hercegovine.

Među prvim izvođačima koji su izdali svoje solo albume je poznati bh reper Edo Majka, a ubrzo izlaze i albumi Frenkija i grupe Defence.

Krajem 2012. godine, radio emisija FM JAM prestaje sa emitovanjem, ali i dalje se nastavlja projekt koji i dalje ima za cilj promociju bh. hip-hop scene.

Do danas je u sklopu FM JAM izdato preko 20 albuma, a izvođači koji su trenutno dio ovog kolektivu su: Frenkie, Kontra, Sassja, Hza, DJ Soul, Defence, Baga Sound i Indigo. Edo Majka, iako karijeru započinje upravu u sklopu FM JAM, napušta kolektiv sredinom novembra 2019.

Foto galerija:
/

Video galerija:
/
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba