0
Bruce Dickinson održao koncert u opkoljenom Sarajevu

Bruce Dickinson održao koncert u opkoljenom Sarajevu

Dickinson je sa bendom ratne 1994. godine došao u opkoljeno Sarajevo i odsvirao koncert u Bosanskom kulturnom centru.
Kategorija: Umjetnost i kultura
Datum: 14.12.1994.

Bruce Dickinson sa svojim bendom, u jeku rata je odsvirao koncert u sarajevskom BKC-u. Koncert koji je održan 14. decembra 1994. godine zasigurno spada u red najvećih koncerata koji su se održali u zemlji.

Bruce je sa bendom u Sarajevo doputovao pod neobičnim okolnostima, a njihov put je počeo iz Splita odakle su kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip stigli u Sarajevo. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji sa lokalnim kulturnim ustanovama.  Predgrupe na koncertu su bili sarajevski rock bendovi Almanah i Sikter. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album Balls to Picasso. S obzirom da se Sarajevo nalazilo pod opsadom, koncert je organizovan u iznimno rizičnoj situaciji. Na kraju je sve proteklo u najboljem redu, dvorana BKC-a je bila prepuna.

O cijeloj priči je snimljen i dokumentarni film ''Scream for me Sarajevo'' koji priča priču o cijelom tom nevjerojatnom putu u opkoljeni grad i koncertu. Film je ponovno povezao Dickinsona, bend, organizatore koncerta i ljude koji su tada bili u BKC-u. 

Bruce Dickinsonu je uručuno priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva, a nagradu mu je u sarajevskoj Vijećnici 6. aprila 2019. godine uručio gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.Događaji na dan: 14 - Decembar

Foto galerija:
/

Video galerija:
PRETRAGA:Uslovi korištenja | Marketing | Želiš pomoći? | Kontakt 2021 © historija.ba